De dorpskom van Uden had vroeger al de markante vorm die het tegenwoordig nog steeds heeft. Herkenbaar was daarin de tegenstelling tussen ‘de straat’ en ‘de uithoeken’.

Uden rond de kom bestond toen uit een aantal verspreid liggende kernen, die geleidelijk een eenheid zijn gaan vormen: een van die kernen was een Frankische nederzetting in de buurt van het driehoekige marktveld. In de eeuwen die volgden werd juist dat driehoekige marktveld het middelpunt van het dorp. Pas na de Tweede Wereldoorlog is de Markt verhard, met stenen die afkomstig waren van de startbanen van het vliegveld, en verhuisde de weekmarkt van de Marktstraat naar het huidige marktplein.

Anno nu zijn de Markt en de straten die er op uitmonden het kloppende hart van Uden en omgeving. Natuurlijk is er nog steeds de weekmarkt en kan iedereen er volop winkelen. Of het nu gaat om de dagelijkse boodschappen of om funshoppen in de bijna 250 winkels in het centrum het kan allemaal. Lekker stappen, uit eten of even een terrasje pikken met je vrienden doe je natuurlijk in een van de gezellige café’s of restaurants direct aan de Markt. De jaarlijkse evenementen maken van de Markt de plaats waar de Udenaar wil zijn. De kermis, een van de grootste van Brabant, zorgt in de zomer voor een gezellige drukte. In de winter wordt er geschaatst op de Markt. De Anton Pieck-achtige aankleding rond de kunstijsbaan van “Uden on ice” zorgt voor nostalgische wintersferen. Enkele maanden later wordt de Markt weer omgevormd tot het decor voor een beachvolley-toernooi of een concours hippique van hoog niveau.

Op dit moment is de complete make-over van de Markt afgerond. De nieuwe bestrating en groenaankleding geven het plein iets idyllisch en intiems zodat het ook de komende decennia de trots van Uden blijft.

foto foto

Midden in het leven
Winkelen in Uden, uitgaan in Uden, iedereen vindt er iets van zijn of haar smaak, van kleine unieke zelfstandigen tot filialen van de beste nationale winkelbedrijven. Afgewisseld met cafeetjes, discotheken, lunchrooms, restaurants, terrasjes en op maandagochtend de weekmarkt.
Samen met een groot aanbod aan sportvoorzieningen en de verschillende culturele instellingen geven ze Uden een levendigheid waarop menige plaats in Nederland jaloers kan zijn.Tel: (0413) 244 288 - info@oranjekwartier-appartementen.nl - www.oranjekwartier-appartementen.nl